Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Összehasonlítás a paintballal

2008.02.05

Összehasonlítás a paintballal
Az airsoftot Japánban fejlesztették ki a késői 1980-as években, hogy alternatívát nyújtsanak azoknak, akiknek a fegyverek voltak a hobbija, de a helyi törvény tiltotta az egyénnek a fegyvertartást. Ennek megfelelően nagy hangsúly volt fektetve arra, hogy minél valósághűbb másolata legyen az eredeti fegyvereknek. Ezzel ellentétben, a paintballt az Egyesült Államokban fejlesztették ki 1981-ben, mint egy variációját a bújócskának, karbantartó cégek által használt jelölő festékpuskákkal, amelyeket áram vagy más ipari oszlopok jelölésére használtak, és azóta is a használhatóságra koncentrál, mintsem a formára vagy esztétikai jellemzőire. Paintball gyorsan nagyobb népszerűségre tett szert az Egyesült Államokban, mint az airsoft. Ezzel szemben Ázsiában az airsoft a sokkal népszerűbb, és a paintball szinte nem is létezik. A játék-imidzs elérése érdekében, a paintball, mint szolgáltatás általában kerüli a direkt párhuzamokat a katonasággal és a háborúval (ami jól megfigyelhető a néző-barát speedball előtérbe kerülésével). Az airsoft két irányba indult, egyrészt eltávolodva a katonai vonaltól (mint például az airsplatban), másrészt azonosulva vele, aminek a jó példája a MilSim játékok.

Néha felmerül a kérdés, hogy honnan tudják az airsoft játékosok, hogy mikor találták el a céljukat, és mikor találták el őket BB-vel. Ellentétében a paintballal, ahol a festéknyom jelzi a találatot, az airsoft BB nem hagy ilyen nyomot. Továbbá, miután az airsoft BB jóval könnyebb, mint a paintball lövedék, előfordulhat, hogy egy játékos találatot kap anélkül, hogy bármit érezne, a viselt ruha vastagságától függően. A hallható hang, amit egy találat okoz, vagy az emberről lepattanó BB látványa gyakran elegendő egy találat felismeréséhez. A találat felismerésében azonban előnyt jelent az airsoft fegyverek tűzgyorsasága, amely lehetővé teszi akár 40-50 lövedékes sorozatok leadását, így nagyobb a valószínűsége, hogy az ellenfél megérzi a lövést.

Azonban minden esetben szükséges egyfajta becsületrendszer a játékosok között. További érv a szabályok betartása mellett, hogy az airsoft közösségek általában elég szoros kapcsolatot tartanak egymással, és a legtöbbször nem tolerálják a csalást. Jó néhány esetben a visszatérő csalás eredménye a maradandó eltiltás volt. Legtöbb esetben a paintballban is szükséges a becsületrendszer, hiszen a festékfoltot nehéz a csata hevében észrevenni, és azt letörölhetik a becstelen játékosok.

A mozgási energia átvitel az Airsoftban relatíve kicsi a paintballhoz képest. Egy átlagos 0.68 kaliberű paintball szokásos tömege 2.84 gramm. A paintball pályákon a legtöbb rendezvényen limitálva van a maximális lövedéksebesség 300 láb/másodpercben. Egy paintball lövedék, amelynek tömege 2.84 gramm és 300 láb/másodperccel mozog, körülbelül 11,8 joule energiával rendelkezik Bár látszólag nagy a különbség a paintball és az airsoft energiaszintje között, az ütközés típusával is számolni kell, hiszen az airsoft lövedék tömör anyagból van.

Az alap airsoft fegyverek átlagos hatótávolsága 30-40 méter. Ezen a távolságon a lövedék nyílegyenesen repül, szemben a paintballal, amelynek nemcsak rövidebb a lőpályája, de ívet is rajzol a kilőtt lövedék. Az egyenes pályát a fegyverekbe épített hop-up system-nek köszönheti az airsoft, amely a kilövéskor egyben meg is pörgeti a lövedéket.

Egy paintball és airsoft között választó új játékosnak a kezdő felszerelés nagyjából azonos költség mindkettőben. Egy nagy különbség azonban a lőszer és karbantartás költsége, Az airsoft fegyverek kevésbé hajlamosak beragadni, és az airsoft BB-k jóval olcsóbbak mint a paintball töltények.

Elég nagy vita zajlik a két sport játékosai között, hogy melyik az előnyösebb, ennek ellenére a két közösség viszonylag függetlenül működik.